torsdag 22 aug 2024 - Ansager
Støt forskning i sclerose den 8. september
Scleroseforeningens landsdækkende indsamling: Gør en forskel for de knap 19.000 danskere med sclerose

Den 8. september afholder Scleroseforeningen sin store landsdækkende indsamling, hvor tusindvis af frivillige går på gaden for at samle ind til forskning i sclerose. Også i Varde Kommune vil lokale ildsjæle, anført af Irene Fisker, formand for Scleroseforeningens lokalafdeling i Varde, deltage i indsatsen.

Irene Fisker, som selv har levet med sclerose i 25 år, står fast på at knække den dystre verdensrekord, der viser, at Danmark har den højeste forekomst af sclerose per indbygger i verden. Sygdommen, der rammer knap 19.000 danskere, har i løbet af de sidste 20 år fordoblet sit greb om befolkningen. Irene håber, at forskning kan bringe os tættere på en kur, som kan udrydde sygdommen.

Dagen handler ikke kun om pengeindsamling, men også om at skabe opmærksomhed om sclerose og de mange liv, sygdommen påvirker. Irene Fisker opfordrer alle til at støtte indsamlingen, hvad enten det er ved at åbne døren for de frivillige eller selv tage del i indsamlingen. Sammen kan vi gøre en forskel for dem, der lever med sclerose, og deres familier.

Der er stadig mulighed for at tilmelde sig som indsamler på www.sammenmodsclerose.dk, hvor man også kan finde information om, hvordan man kan bidrage online.

Tag del i kampen mod sclerose – sammen kan vi knække koden!

Kort om sclerose:

  • 18.616 danskere var ved udgangen af 2023 registreret med sclerose, og hver dag får 2 danskere konstateret sygdommen.
  • Antallet af danskere med sygdommen er på 20 år fordoblet.
  • Danmark har verdens højeste forekomst per indbygger ifølge det internationale scleroseforbund MSIF’s seneste opgørelse over forekomsten af sclerose i verden. Til en sammenligning indtager Norge og Sverige hhv. femte- og niendepladsen over lande med flest registrerede sclerosetilfælde per indbygger.
  • Sygdommen rammer centralnervesystemet, dvs. hjerne og rygmarv, og kan medføre en lang række, fysiske og kognitive funktionsnedsættelser som nedsat muskelkraft, tab af førlighed, smerter, synsforstyrrelser, koncentrations- og hukommelsesbesvær samt sygelig træthed.
  • Symptomerne kan til dels bremses med medicin, men sclerose er fortsat en uhelbredelig og fremadskridende sygdom. Kun omkring halvdelen af alle med sclerose kan behandles medicinsk for deres sclerose.
  • Sygdommen rammer typisk i alderen 20-40 år, men kan ramme i alle aldre.
  • Dobbelt så mange kvinder som mænd rammes, og sygdommen er primær årsag til invaliditet blandt kvinder i den fødedygtige alder.
  • Årsagen til sclerose er stadig ukendt, men forskerne mener, at den skyldes et samspil mellem arvelige og livsstils- og miljømæssige faktorer. Epstein-Barr virus, mangel på D-vitamin, rygning og overvægt i puberteten er blandt faktorer, der er blevet forbundet med en øget risiko for sclerose.
  • Sclerose kan endnu ikke helbredes.
vist 398 gange