tirsdag 3 sep 2013 - Ansager
Musikken og glæden nåede ud i alle hjørner
Festligt var det, da et optog gik gennem gaderne og forkyndte åbningen af Mariefestival
Festligt var det, da et optog gik gennem gaderne og forkyndte åbningen af Mariefestival
Mariefestival forvandlede Ansager til en festivalplads.

Der var John Mogensen, der var gipsy, der var stille guitarstrenge og harmonikaer, og der var frem for alt masser af glæde i luften i den sydende, musikglade Ansager, da Mariefestival forvandlede byen til en festivalplads.

- Det er da Helge deroppe! udbryder en mand midt i flokken, som har samlet sig på Torvet i Ansager, og som alle har lagt nakken tilbage og stirrer spændt op på balkonen over Smagsgalleriet. Og ganske rigtigt. Helge Engelbrecht står på balkonen og slår kort efter tonen an til den allerførste af mange akkorder, der skal lyde ud over Ansager i dagene efter.

Det er fredag eftermiddag, og den allerførste sang til den allerførste Mariefestival blive meget passende »Åh Marie, a vil hjem til dig«. Helge Engelbrecht spiller den fra balkonen, inden han byder velkommen til den festival, han håber bliver starten på en år-lig tilbagevendende begiven-hed.

Da formand for Ansager Byudviklingsforening, Magnus Dahlmann, får mikrofonen, kalder han festivalen for »tre sensommerdage med et brag af en kulturbegivenhed« og forklarer, hvordan sådan en festival kan være med til at vende Ansagers aktuelt dårlige bosætning til det bedre.

Et sus af varme

Også borgmesterkandidat fra Venstre, Erik Buhl, byder festivalen velkommen: — Vi er i en by i et lokalsamfund, der vil fremtiden. Der er dem, der siger »Nogen må gøre noget. Kommunen må gøre noget«, når det går skidt. I Ansager har I oversat »nogen« til enkeltpersoner og rent faktisk gjort noget, siger Erik Buhl.

Igen griber Helge Engel-brecht guitaren og synger en sang, men denne gang kommer hans band pludselig frem oppe på taget over ham, da han er midt i sangen, og der går et sus af varme og overraskelse gennem publikum på Torvet.

Nu er Mariefestival i gang. Den massive musiksatsning, der har fået ikke færre end 450 musikere og sangere til at krydse byskiltet »Ansager« for at være en del af festen. 160 koncerter fordeler sig på 23 scener rundt om i byen på den tre dage lange festival, og knap har Helge Engelbrecht og de andre forladt balkonen, før musikken sum- — Det er gået rigtig godt. mer ud af hvert en kvadratmeter i Ansager.

Fuldt, fuldt, fuldt hus

På Ansager Plejecenter Optimisterne. hvæsser Revl & Krat violinen, - Ja. Jeg er lige kommet på Ansager Hotel griber Anders Mikkelsen mikrofonen,Brusebadet spiller Mikael og pingvogne. Så ankommer Klondyke, og sådan sker der noget alle vegne, uanset hvilket gadehjørne man runder.

På Møllen, som normalt er byens teaterscene, er køerne så lange fredag aften, at man må tømme salen tre gange for at være sikker på, at nyekan komme til.

- Det er gået rigtig godt. Det er helt vildt. Der var bare fuldt, fuldt hus og lange køer, siger Frank Sørensen Fuldt, fra Møllens støtteforening, Optimisterne.

Ja. Jeg er lige kommet hjem fra Tønder Festivalen, hvor der var tusindvis af campingvogne. Så ankommer man til Ansager, og her er også bare fuld af campingvogne med mennesker, som er kommet til Ansager. Det er fantastisk, siger et Ingo Emborg, der også er med i støtteforeningen.

Da pizzeriaet har en koncert fredag aften, er bordene så tætpakkede med glade børnefamilier og andre, at nogen må nøjes med at stå og nyde musikken gennem vinduet. På Petanquescenen og bag Torvets Nærkøb bliver der hujet løs til musikken.

Vild med Helge

Bedstefædre går ture med barnevogne om aftenen, for børnenes forældre er til koncert. Børn leger både uden for og inde i det store telt på Torvet, hvor det ene band afløser det andet, og et begejstret publikum klapper sig til ekstranumre og sjove kom-mentarer fra musikerne.

Hele Ansager lader til at være af huse. Og så er der dem, der er kommet langvejs fra, som for eksempel de fem kvinder fra Herning, som har trænet i at køre campingvogn hele sommeren. Fordi deres mænd plejer at køre den, og fordi nu skulle de altså til Mariefestival.

- Jeg er så vild med Helge. Han har spillet for mig tre gange - til min 60 års fødselsdag, til min 65 års fødselsdag og da min mand døde. Hvorfor tror du ellers, vi sidder her på første række? ler Mona Dahl, som sidder sammen med veninderne Yrsa Olesen, Solveig Andersen, Anne Grethe Merrild og Agnethe Salomonsen.

De er også pjattede med John D Band og Almost Irish. Og og og... De kan blive ved. For programmet er stort, og det er stort, hvad der er hændt Ansager i de tre festivaldage.

Af: Mai M. Christensen - Ugeavisen Ansager-Helle uge 36

vist 468 gange