Digital arv forsvinder ved dødsfald

Ved dødsfald forsvinder digitale fotos, taler og breve ofte ud i det blå

Flere og flere gemmer meget personlige ting på deres computer som fotos og breve. Men de færreste tænker på at sikre dem for deres efterladte. (© DR)

Når vi dør, efterlader vi os ofte en masse fysiske ejendele som bøger, lamper, smykker og møbler.

Men den digitale arv som fotos, hjemmesider, sms'er, sange, taler, dagbøger, musik og breve risikerer at forsvinde med den, der går bort, fordi ingen tænkte på at sikre den. Og fordi den ofte gemmer sig bag brugernavne og adgangskoder.

Det viser specialeafhandlingen "Døden i Den Digitale Tidsalder" af cand.it. Astrid Waagstein fra IT-Universitetet, skriver Kristeligt Dagblad.

Et stykke historie går tabt

Hun har blandt andet interviewet sygeplejersker på Diakonissestiftelsens hospice og efterladte, der har mistet en nærtstående.

- Vi er ved at opbygge en kæmpe digital arv, som vi ikke har noget system for, hvordan vi giver videre til de pårørende. Og det kan få historisk betydning. Hvordan skal man kunne læse om, hvad der skete i danskernes liv i 2013, hvis ingen har adgang til materialet?, spørger hun.

Michael Hviid Jacobsen, professor i sociologi ved Aalborg Universitet og forsker i døden, er enig.

Han peger på, at de færreste tror, de skal dø lige med det samme. Derfor går den digitale arv nemt i glemmebogen for mange mennesker. Og det kan blive et problem for historieskrivningen, mener han.