Tøver du med at flytte på landet? Lars vil gøre det nemt for byboere at afprøve hans landsby

En guide skal få lokale ildsjæle til at lave endnu flere tilflytterhuse på øer og i landsbyer.

(Foto: © Grafik: Søren Søgaard Hygum)

Drømmer du om at bo på landet?

Men du tør måske ikke tage skridtet, fordi du frygter kedsomhed, transporttiden til arbejde eller at købe en bolig, som du ikke kan få solgt?

Så kan du prøve et tilflytterhus, hvor du kan teste, om landsbylivet er noget for dig og din familie.

De findes allerede på Ærø, Møn, Bornholm, Tarm, Samsø, Anholt, Skive, Trekroner og Orø.

Og der er flere på vej ved hjælp af en ny guide, som i dag bliver præsenteret for boligministeren.

På Ærø virker det

I landsbyen Sæd tæt ved Tønder drømmer Lars Thomsen om flere naboer. Dem vil han skaffe med et tilflytterhus. For det kan lade sig gøre. Det ved de på Ærø.

Her har der siden 2014 boet 19 familier i øens tilflytterhus. Af dem har 13 efterfølgende lejet eller købt en bolig på den sydfynske ø.

Her er tilflytterhuset på Ærø. Det er kommunalt ejet, hvor de fleste andre tilflytterhuse er drevet af lokale ildsjæle. (Foto: © Joan Lykke Ammersbøl, Flyt til Ærø)

I et tilflytterhus kan potentielle nye indbyggere prøve at bo i en til 12 måneder og på den måde teste landsbyen og området af.

Det er en måde at tiltrække de attraktive børnefamilier, hvor de kan prøve livet i en landsby uden at binde sig med lejekontrakter eller realkreditlån på et hus, der kan være svært at sælge, hvis drømmen brister.

På Ærø er der venteliste to år frem, og Samsø har i efteråret udvidet til 13 prøveboliger, som udlejes af private.

'Hvis man vil overleve som landsby, må man gøre noget selv'

Det er 17 lokale mænd og kvinder, der er primus motor på det nye tilflytterhus i Sæd. Det handler nemlig om fremtiden, mener Lars Thomsen:

- Årsagen til, at vi vil lave et tilflytterhus, er selvfølgelig for at fremme bosætningen i Sæd. Der er tomme huse her, og hvis husene bliver fyldt, så får vi mere liv i byen.

Her sætter han ord på det fællesskab, der er i Sæd:

I et større perspektiv handler det om landsbyens overlevelse, for når nogen flytter fra et hus, skal der være nogen, der vil overtage det, hvis en by som Sæd skal blive ved med at eksistere.

- Hvis man som landsby vil overleve i Udkantsdanmark, så bliver man nødt til at tage nogle initiativer selv. Der kommer ikke nogen og hjælper os, hvis ikke vi selv gør noget, siger han og fortsætter:

- Her har vi taget nælden ved roden og selv gjort noget for at få projektet i mål.

Sådan får du et tilflytterhus i din by

En færdig opskrift på, hvordan man laver et tilflytterhus, skal få flere huse til at poppe op.

Det mener interesseorganisationen Balance Danmark, der står bag guiden, som blandt andet giver gode råd til, hvordan man opretter et anpartsselskab og låner penge i banken.

Guiden har været udviklet siden 2017 og er nu klar. Målet er 16 nye huse på landsplan.

Efter to uger i Møns tilflytterhus var Camilla Hebo Buus overbevist om, at hun ville flytte dertil. (Foto: © Per Gade Gyldenkærne)

Guiden henvender sig til lokale ildsjæle, men gejsten er ikke nok. Der er mange, som skal ville det:

- Lokalsamfundet, kommunen og den finansielle sektor skal spille sammen. Kan vi få dem til det, så kan det her projekt lykkedes, forklarer projektleder Preben Boye Jørgensen.

I løbet af februar forventer Balance Danmark, at der er styr på det økonomiske i Sæd, så borgerne ved, hvor stort realkredit- og banklånet bliver, og hvor meget kommunen spytter i projektet.

Ekspert: Det er fedt lokalt, men...

Mange landsbyer kæmper for nye naboer, og tilflytterhusene er et bud på en løsning.

- Lokalt kan det jo betyde rigtig meget, vurderer Egon Noe, som er centerleder for Landdistriktsforskning.

- Hvis man får tiltrukket nogle ressourcepersoner, som sætter nogle af de her huse i stand, så kan det jo løfte et område betydeligt.

I dag findes der tilflytterhuse mindst ni steder i landet. Og selvom husene kan have stor lokal betydning, så kommer det ikke til at redde landdistrikterne.

Der skal meget, meget mere til, mener Egon Noe.

- Vi kommer til de kommende år at skulle diskutere mere grundlæggende: Vil vi de her udkantsområder? Eller vil vi, at alle folk skal flytte til storbyer?, spørger han.

I dag skal Balance Danmark mødes med boligminister Kaare Dybvad (S), og her håber organisationen, at projektet bliver blåstemplet af ministeren.