Flugten fra folkeskolen: - Jeg kan ikke gå på kompromis med mit barn

Manglende medbestemmelse og skolesammenlægninger får i stigende grad forældre til at flytte deres børn til private skoler.

Næsten hver femte danske skoleelev går nu i privatskole i stedet for en almindelig folkeskole, viser nye tal. Det er en stigning på fire procent i forhold til sidste år – og en stigning på 50 procent siden 2000.

Årsagen er blandt andet manglende medbestemmelse og skolesammenlægninger, ligesom generelle besparelser på folkeskoleområdet og den nye skolereform de seneste år har resulteret i mange utilfredse forældre.

Nogle af dem, der har valgt at tage kampen op mod et skolesystem, de ikke mener, er godt nok, er Louise Schou fra Karrebæk og Kenneth Tønning fra Holstebro.

I min verden har jeg brug for medbestemmelse på mit barns skolegang

Kenneth Tønning

I TV 2’s dokumentar ”Flugten fra folkeskolen” prøver de sammen med andre forældre fra samme byer at starte deres egne privatskoler.

- Det bliver ikke bedre for dem, der sidder tilbage, når så mange fravælger folkeskolen. Men jeg kan ikke gå på kompromis med mit barn for at understøtte en folkeskole, der ikke har midlerne til at give den rette uddannelse, siger Kenneth Tønning.

Nu er grænsen nået

Ifølge Claus Hjortdal, formand for skolelederforeningen, er grænsen nu nået.

- Det er problematisk, når tallet bliver så højt. Det er fint, at vi har en friskole som alternativ til de få forældre, som synes noget andet, end det brede, men når så mange forældre vælger en friskole, er det et problem for samlingskraften i befolkningen, siger han.

Han fremhæver, at folkeskolen kan gøre noget ved generelle samfundsmæssige problematikker som for eksempel fedme, mobning og radikalisering.

- Men jo flere, der kommer på friskolerne, jo mindre er garantien for, at det bliver gjort noget, for friskolerne kan selv bestemme, siger Claus Hjortdal.

- Vi måtte gøre noget

De seneste 16 år er der dukket 97 nye privatskoler op i Danmark, og ifølge forældrene til de tilmeldte børn på de to nye privatskoler, Nyskolen og Karrebæk Privatskole, skyldes den stigende tendens flere ting. Især bliver der imidlertid peget på skolesammenlægninger og den nye skolereform som den altovervejende årsag.

- Der var ikke nogen snak om fagligt indhold i forbindelse med sammenlægningen. Det handlede mere om, hvordan man kunne gøre det billigst muligt, siger Kenneth Tønning.

Jeg er bange for, at nogle børn kommer i klemme

Jørgen Christiansen

Ønsket om en mindre skole med færre elever per klasse står også højt på listen.

- I min verden har jeg brug for medbestemmelse på mit barns skolegang, og det har jeg ikke i samme grad, hvis skoledistriktet pludselig består af 3.000 elever og kun én forældrebestyrelse. Derfor besluttede jeg, at vi måtte gøre noget, siger Kenneth Tønning.

Det samme mener Jakob Zabel, der sammen med blandt andre Louise Schou er ved at danne Karrebæksminde Privatskole. Han ville gerne bakke op om den folkeskole, der allerede er i Karrebæksminde.

- Forskellen er indflydelse - maksimal indflydelse. Det vil sige, at børnene selv kan være med til at skabe deres hverdag.

Jakob Zabel er byplanlægger og far til tre. Han er sammen med Louise Schou ved at starte en ny privatskole i Karrebæksminde ved Næstved.

- Det er sindssygt hårdt

Forældregrupperne finder imidlertid hurtigt ud af, at det ikke er en nem opgave at få en ny privatskole op at stå. I hverken Holstebro eller Karrebæk er det nemlig i byrådenes interesse, at der siver flere elever fra offentlige til private skoler.

- Det går jo ud over den lokale folkeskole, der risikerer at måtte lukke. Jeg er bange for, at nogle børn kommer i klemme, fordi forældrene ikke har råd til privatskolen, siger Jørgen Christiansen, der er medlem af byrådet i Næstved for Socialdemokratiet.

Samtidig lægger den enkelte forælder også et stort antal timer i projektet.

- Det har været sindssygt hårdt. I perioder er det så hårdt, at jeg ikke magter det. Men der er et eller andet, der alligevel driver mig videre, siger Louise Schou.

Det hårde arbejde har da også gjort hende sikker på, at Karrebæk privatskole vil bestå. Lige så lyst ser Louise Schou dog ikke på den lokale folkeskoles fremtid.

- Jeg tror, at kommunen vælger at lukke den, fordi den ikke kan hænge sammen med så få elever, siger hun.

Du kan se dokumentaren på TV 2 Play torsdag klokken 06.00.