Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Sådan redder vi udkants-Danmark!

Tre årtiers offentlige investeringer har virket i København. Lad os være lige så ambitiøse for udkanten.

Af David Trads 

Alle, der bare en gang i mellem bevæger sig ud i udkants-Danmark ved, at den er helt gal:

Butikker lukker, så hovedgaden står spøgelsesagtigt tilbage; arbejdspladser rykker konstant væk; børnefamilier flytter hastigt bort, fordi de har svært ved at se en ordentlig fremtid; og, ja, så trues den lokale skole af lukning... Det er den onde cirkel.

Det, Danmark, som jeg kender – og som jeg selv voksede op i – er under afvikling. Snart er skønne steder som Mors, Vendsyssel, Himmerland, Sønderjylland, Langeland, Vestsjælland, Lolland-Falster, Bornholm og, desværre, masser af andre steder en slags fortidsmuseer.

Det er næsten ikke til at holde ud – for et mangfoldigt Danmark er selvsagt et land, hvor folk lever på alle mulige forskellige måder. Herunder selvsagt ude i de små samfund. En dugfrisk rapport fra Kommunernes Landsforening slår fast, at der ikke er noget at gøre.

Sludder og vrøvl!

Selvfølgelig kan vi vende udviklingen – hvis vi vil. Bare se på den fantastiske udvikling, som København har gennemgået – for i takt med målrettede politiske beslutninger fra 1980erne om at poste milliarder i byen har hovedstaden udviklet sig fra en kedsommelig til en fremragende by.

Den samme beslutning kan Folketinget naturligvis tage i forhold til udkanten. Det kræver modige visioner – som er langt større end de småtterier, som skiftende regeringer hidtil er kommet med. Der skal afsættes et meget stort milliardbeløb.Tænk stort.

Ud fra samtaler, jeg har haft med folk i udkanten – politikere, borgere – har jeg fem konkrete forslag til, hvad vi kan gøre. 

Her er, hvad jeg ville love udkants-Danmark ville ske i løbet af de kommende fire år, hvis jeg var statsminister Lars Løkke Rasmussen:

Bud #1: Lavere skat:

Vi skal give incitamenter til folk for at blive boende i udkanten og for at få nye til at flytte til – og det nemmeste sted at begynde er i skattesystemet. Fjern grundskyld og ejendomsskatter i udkanten. Det vil booste boligmarkedet. Indfør en særlig skattebonus for at flytte på landet.

Bud #2: Flyt staten ud:

Garanter at store statslige arbejdspladser flyttes til udkanten. Landbohøjskolen til Nordjylland, Sundhedsstyrelsen til Vestsjælland, Energistyrelsen til Sønderjylland, Skov & Naturstyrelsen til Lolland. Læg en plan for udflytning i løbet af max fire år.

Bud #3: Tving kreditforeninger:

Pålæg kreditforeninger krav om, at de skal afsætte en bestemt del af deres omsætning på at give lån til folk, der ønsker at flytte til udkanten. I dag er det ikke bare svært at sælge sit hus i udkanten – det er også svært at få lov at købe. Tving låneinstitutterne til særligt ansvar.

Bud #4: Bevar skoler:

Når borgere fornemmer, at den lokale skole snart lukker, begynder problemerne for alvor. I dag er kommuner ofte nødt til at lukke lokale skoler for at spare nogle få millioner. Opret en stor statslig pulje, der giver kommuner bedre chance for at holde skoler åbne.

Bud #5: Boost infrastruktur:

Uanset, hvor meget liberalist, man er, må man anerkende, at markedet ikke kan klare opgaven med ordentlig offentlig transport, tidsvarende internet, sikker mobilforbindelse. Den slags opgaver skal staten tage på sig. Sæt et mål, der sikrer lige så god dækning på land som i by.

Listen er langt fra udtømmende, men den er en start. Koster det ikke mange penge? Jo, det kan du bide spids på. Samfundet var villig til at bruge 80 milliarder kroner på at vende København fra nedslidt til topmoderne. Så kan vi vel også afsætte et stort beløb på at redde udkanten.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Artiklens emner

Her kan du se de emner, som indgår i denne artikel.

Ønsker du at følge et eller flere af dem, kan du klikke

Emnet findes nu på en liste under punktet Mine emner i menuen.

Du kan også tilgå listen ved at klikke på Se de emner du følger herunder.

Mine emner kræver minimum Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du følge emner og få besked, når der er nyt.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Teknisk fejl

Emnet kunne ikke følges, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Tilvalg

KØB!

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.