lørdag 18 feb 2017 - Hejbøl
Sjællænder bliver akklimatiseret, nu bor han i Ølgod
Sædding Strand-Esbjerg: Fire mænd der kigger ind i fremtiden og samtidigt er Esbjergs Vartegn
Sædding Strand-Esbjerg: Fire mænd der kigger ind i fremtiden og samtidigt er Esbjergs Vartegn Foto: Per Torp
”Keep it stupid simple” og ”billeder til aftalt tid”. De to sætninger har været fotograf Per Torps motto, og indtil den 1. februar 2017 har de holdt i 35 år

Skal man interviewe en fotograf forestiller man sig næppe, at fotografier af fotografen selv bliver noget problem, men i tilfældet Per Torp er det kun lykkedes at finde et foto forfra og to fotos bagfra, når der skal være tale om grå hår og en rimelig ”up to date” alders lighed. I begge tilfælde beskriver de to fotos en arbejdssituation, og det er typisk for fotograf Per Torp. Han skåner ikke sig selv. Han har en lang arbejdsdag. For øjeblikket fodrer sine p.t.3 følhopper plus opdræt om morgenen, lukker hestene ud, tager ud på foto-opgave den udslagne dag, bearbejder dagens optagelser og lukker hestene ind. Det er ikke hver dag hestene bliver lukket ind inden mørkets frembrud.

Professionel karriere

Per Torp er og født 25. maj 1954 begynder sin karriere som selvlært fotograf med at blive momsregistreret den 1. februar 1982 for 35 år siden. Per Torp oplyser ikke uden stolthed i stemmen, at han var tæt på at nå en omsætning på 100.000,00 det første år. Han fik sit første kamera som 6 årig. Per Torps mor var ansat hos Kehlet som portrætfotograf, så hans sans for fotografering kommer ikke fra nogen fremmed. Per Torp fik det bogstavelig talt fotografering ind med modermælken. i 1987 deltog han i Selskabet for Dansk Fotografi’s årlige udstilling – fik 2 billeder antaget og bronzemedalje for det ene.

DSB

Fra 1979 ansat ved togpersonalet og fik senere i DSB en uddannelse i markedsføring. Allerede dengang fotograferede han til DSB’s brochurer, interne blade og, hvad der ellers måtte dukke op.

Hartzquer Bahn i det gamle Østtyskland Foto: Per Torp

DanCenter 1992-2013

I 1992 påbegyndte han et samarbejde DanCenter, som er et sommerhusudlejningsfirma. Det indebar, at Per Torp har fotograferet utallige sommerhuse både udefra og indefra til deres brochurer og kataloger. Eksteriør og interiør på ejendomme har altid haft Per Torps store interesse, for ikke at sige, at han specialiseret sig i den form for fotografering. Sidst i firserne begyndte Per Torp på luftfotografering.

Luftfoto af Gråsten Slot badet i sol Foto: Per Torp

Han udtaler: - Det foregik dengang med enmotors sportsfly eller helikopter. Nu om dage er luftfotografering fuldstændigt overtaget af droner. Det er det billigste og det bedste. Per Torp bruger en samarbejdspartner til disse job i dag.

Fotograf Per Torps speciale. Interiør foto og så samtidig få omgivelserne med Foto: Per Torp

Omkring årtusind skiftet kom internettet til at spille en større og større rolle. Det fik den betydning, at Per Torp allerede i 1999 fik sit første digitale kamera og fik sin hjemmeside: aafoto.dk

Heste

Per Torp modtog det første føl i 2004 og har til dato modtaget ca. 30 føl. Stutteriet har været oppe på fem avlshopper, i dag har han kun tre. Siden har hans foretrukne objekt været at fotografere heste: hoppe- og hingstekåringer, følskuer og konkurrencer i springning og dressur og ligeledes at optage salgsvideoer.

Franske Frederic Pignon optræder med tre Friser hingste i "Dansk Varmblods galla show" ved den årlige hingstekåring i Herning

Som hesteavler er det et højdepunkt: - Hver gang man modtager et godt og et sundt føl. Ellers har det største nok været da Hejbøls C-Esmeralda blev ”Årets Hannoveraner Hoppe i Danmark”. Hun er siden blevet solgt til Norge.

Hejbøls Esmeralda bliver fremvist af Steen Steensen Blicher

Per Torp har udover til Norge solgt heste til Sverige og USA. Per Torp er som avler, Stald Hejbøl, medlem af Dansk Varmblod og Hannoveraner Verband og deltager i deres følskuer og hoppekåringer. Per Torp har levere billeder til diverse magasiner og arbejdet i de respektive lande: Norge, Sverige, Tyskland, senest til Magasinet ”Ridsport” i Sverige fra landstævnet i dressur i Esbjerg og Omegns Rideklub i år.

Per Torp er i dag tilknyttet ”everhorsephoto”, som er et billedbureau specialiseret i hestebegivenheder og ”Hestemagasinet” i Danmark.

Per Høst-Madsen

vist 579 gange