onsdag 11 dec 2013 - Ansager
Skole vil skabe opfindere og iværksættere
En ny rapport lister alle de danske skoler efter deres evne til at føde nye iværksættere. Ansager Skole ligger i midten, men entreprenørånden er vigtig at dyrke, mener viceskoleleder.

Facebook og Apple blev skabt af nørder, og ingen kunne fra start have gættet, at det ville blive så store succeser, som det blev.

Og måske der kan synes langt fra Silicon Valley og til Ansager, men ikke i viceskoleleder Bjarne Lund Christensens optik.

En ny rapport bedømmer alle landets skolers evner til at uddanne elever, som senere vil starte egen virksomhed eller udvikle nye produkter, og her ligger Ansager Skole i midten med en 528. plads ud af de i alt godt 1100 skoler.

– Sådan en liste er med til at vise, hvor betydningsfuldt iværksætteriet er i det danske samfund i dag, og jeg mener, at innovation og entreprenørskab er utroligt vigtige parametre i fremtidens samfund. Vi er godt på vej væk fra industrisamfundet, og vi kan heller ikke leve af at klippe hår på hinanden alle sammen. Så vi skal forbedre os på det her område, så vi får skabt flere iværksættere, siger Bjarne Lund Christensen.

Krydspres

Han forklarer, at folkeskolen i dag oplever et krydspres af forventninger. På den ene side skal skolen rumme værdier som »lighed, trivsel og faglighed«. På den anden side er der rapportens krav til »ambitioner, konkurrenceånd og risikovillighed«. Det kan lyde modstridende og er det også, men det er skolens opgave at kunne give eleverne den rigtige dosis af begge dele.

Ny tilgang til sløjd

– For eksempel har vi på Ansager Skole prøvet at gøre noget andet med vores håndværksfag. Jeg har lidt svært ved at forligne mig med, at man stadig har fag som håndarbejde, hjemkundskab og sløjd. Det er evner, som man brugte dem i bondesamfundet i gamle dage. Så her har vi i håndværksfagene været inde og fået eleverne til at tænke i selve idéskabelsen omkring faget i stedet. Fået dem til at tænke ud af boksen og udvikle nye idéer omkring, hvad man kan gøre med for eksempel tekstiler, fortæller Bjarne Lund Christensen.

Skolen har også en ny idé undervejs, hvor man gerne vil lade eleverne have noget tid til at pusle med et område, der interesserer dem, en halv time hver dag. Uden krav.

– Det er sådan, de store opfindere og udviklere, typisk er gået i gang. De sad henne i et hjørne og nørdede helt frivilligt.

Vi skal have eleverne til at stille flere spørgsmål frem for kun at skulle komme med svarene, siger Bjarne Lund Christensen. 

Af: Mai M. Christensen - Ugeavisen Ansager-Helle uge 50

vist 435 gange